1. Nutellás-mandulás kekszek
Hozzávalók:
- negyed bögre vaj
- negyed bögre tej
- negyed bögre nutella
- negyed teáskanál mandulakivonat
- 1 bögrényi mandula darabok
- másfél bögre cukrozott kókuszreszelék
- 16 szem egész mandula
- fél bögre csokireszelék
Így készítheted el:
Keverd össze a vajat, a tejet, a nutellát és a mandulakivonatot. Gőz fölött olvaszd fel az egészet, amíg jól össze nem tudod keverni a hozzávalókat, majd add hozzá a mandulát és a cukrozott kókuszt. Evőkanál segítségével formázz belőlük gombócot, amiket helyezz sütőpapírra, és lapítsd össze úgy, hogy keksz formát kapjanak. Óvatosan nyomd a tetejére az egészben hagyott mandulákat, majd olvaszd fel a csokireszeléket, amiből a díszítés lesz (ha nincs profi díszítőd, egy kilyukasztott zacskó is tökéletesen megfelel).
2. Málnás-fehércsokis sajttorta
Hozzávalók:
-100 g fehércsoki
- fehércsoki reszelék
-50 g vaj
-100 g babapiskóta vagy durvára tört keksz
-1 csomag habfixáló
-250 g mascarpone
-500 g túró
-100 g porcukor
-2 dl habtejszín
-300 g málna
-1 csomag vaníliás cukor
Így készítheted el:
Vízgőz felett olvaszd meg az összetördelt fehércsokit és a vajat. A babapiskótát szintén tördeld apróra, és forgasd bele a közepesen kihűlt fehércsokiba. Tegyél egy 22 cm-es, csatos tortaformába sütőpapírt, és simíts bele a keveréket kb. egy centi vastagságban, majd tedd a hűtőbe. Nyomkodd össze a túrót egy krumplinyomó, vagy villa segítségével, és keverd hozzá a mascarponét, a porcukrot, vanilliás cukrot, majd keverd simára. Egy habverővel verd fel a tejszínhabot, aztán óvatosan forgasd bele a túrót krémbe, és dolgozd össze az egyveleget. Öntsd rá a hűtőben álló alapra az egészet, és díszítsd a tetejét málnával. Végül olvaszd fel a fehércsoki reszeléket és öntsd a málnák tetejére. Tartsd hűtőben legalább négy órát!
3. M&M’s karácsonyfa süti
Hozzávalók:
- fél bögre vaj
- 2 bögre porcukor
- 2 evőkanál tej
- 3 bögre kókuszreszelék
- fél teáskanál vanília vagy menta ízű zöld ételfesték
- háromnegyed csésze fehércsoki reszelék
- 1 evőkanál tej
- 1 teáskanál vaj
- mini M&M’s
Így készítheted el:
Olvaszd fel gőz fölött a vajat, majd keverd hozzá a többi hozzávalót, kivéve a fehércsokit és színes cukorkákat. Szobahőmérsékleten könnyedén formázható lesz a massza, így először kis gombócokat gyúrj belőlük, majd formázd meg a karácsonyfát. Ha kész, tedd a hűtőbe. Ezután olvaszd fel a fehércsoki reszeléket gőz fölött a teáskanálnyi vajjal és egy kis tejjel, majd ha kész, mártogasd a sütik tetejét a csokiba, így olyan lesz, mintha hó lenne a karácsonyfáidon. Végül óvatosan nyomkodd bele a cukorkákat, amik tulajdonképpen a díszeket helyettesítik. Tálalásig tedd a hűtőbe, vagy kb. egy órára a mélyhűtőbe. Később légmentes dobozban tárold, hogy ne száradjon ki!
4. Sós-karamellás álom
Hozzávalók:
- 8 dkg felezett pekándió (lehet pörkölt vagy enyhén sós)
- 25 db karamell
- fél bögre tejszín
- 16 dkg összetördelt csoki
- csokireszelék
- csipetnyi só
Így készítheted el:
Egy sütőpapírral bélelt tálban válogasd szét a pekándiókat kis csoportokba 5-6 szemenként úgy, hogy lehetőleg fedjék egymást. Olvaszd fel a karamellt a tűzhelyen egy teáskanálnyi margarinnal, majd öntsd bele a tejszín felét, végül a forró masszát öntsd rá a különválogatott pekándiókra. Olvaszd fel az összetört csokit a maradék tejszínnel, és ha kész, mehet ez is a kekszekre. Végül olvaszd fel a csokireszeléket, és csöpögtesd a sütikre, majd szórd meg a maradék pekándió örleménnyel.
5. Tojáslikőrös pite
Hozzávalók az alaphoz:
- 10 evőkanál olvasztott vaj
- 2 és negyed bögre apróra zúzott graham-keksz
- 3 evőkanál barna cukor
- 1 teáskanál fahéj
- negyed teáskanál szerecsendió kivonat
Hozzávalók a krémhez:
- 1 liter tojáslikőr
- 3 csomag vaníliás pudingpor
- 1 teáskanál fahéj
- negyed teáskanál szerecsendió kivonat
- 8 dl tejszín
Így készítheted el:
A vajat gőz fölött olvaszd fel, majd add hozzá az apróra tördelt graham-kekszeket, és keverd bele a többi hozzávalót, ami az alalphoz kell. Lapítsd szét egy tortaforma aljában és oldalán, amit bélelj sütőpapírral, majd hagyd állni a hűtőben. Egy másik tálba öntsd bele a tojáslikőrt és a pudingporokat, majd botmixerrel alaposan kevergesd egy percen keresztül. Szórd bele a fahéjat és a szerecsendió kivonatot, majd dolgozd össze a masszát, ezúttal nagyobb fokozaton és három percig. Ha elkészült, öntsd az előző rétegre és tedd a hűtőbe. Végül verd fel a tejszínt, és ha már kicsit megszilárdult a tojáslikőrös réteg, öntsd a tetejére és szórj rá díszítésképp egy kis fahéjat!