A karamellnek nem lehet ellenállni, nem csoda, hogy ennek a sütinek mindig hatalmas sikere van! A család dupla adagot fog követelni, mert pillanatok alatt elfogy! :)
loading...
Hozzávalók:35 dkg liszt
1 teáskanál szódabikarbóna
fél teáskanál őrölt gyömbér
negyed teáskanál őrölt fahéj
1 tojás
15 dkg vaj
1 evőkanál tejföl
20 dkg cukor
A tetejére:
13 dkg cukor
2 evőkanál víz
2,5 dkg vaj
70 ml tejszín
6 dkg csokoládé
Elkészítése:
A vajat a cukorral kikavarjuk, majd a tojást és a tejfölt is hozzáadjuk és simára kavarjuk. A lisztet, a szódabikarbónát, a gyömbért és a fahéjt hozzáadjuk. Alaposan kidolgozzuk a tésztát.
Fóliával letakarjuk és legalább 3 órán át hűtőben pihentetjük.
A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk és nagyobb karikákat szaggatunk belőle. Használhatunk pogácsaszaggatót, vagy poharat is.
A karikákat egymástól kisebb távolságra tepsibe tesszük és 180 fokos sütőben nagyjából 12 perc alatt aranybarnára sütjük.
Megcsináljuk a karamellt: a cukrot a vízzel egy edénybe tesszük és lassú tűzön karamellizáljuk. Amikor kellően megbarnult, lehúzzuk a tűzről és a vajat, valamint a tejszínt is hozzáadjuk. Lassú tűzön folyamatos kavargatás mellett addig főzzük, amíg sima lesz. Ahogy elkezd hűlni, egyre sűrűbbé válik majd.
A sütemények tetejét megkenjük a karamellel és tálcára téve hagyjuk, hogy rászáradjon.
A csokoládét felolvasztjuk és a tetejére csorgatjuk. Akár cukorgyöngyökkel is csinosíthatjuk.
A süteményeket letakarjuk és legalább egy éjszakán át hagyjuk állni, hogy a kekszek megpuhuljanak.
Forrás: ketkes.com