loading...
Legfrisseb receptek:

Kolozsvári rakott káposzta





Hozzávalók: 

1,5 kg savanyú káposzta
1 kk őrölt kömény
4 babérlevél
1,5 bögre rizs
1,5 kg darált hús (dagadó)
3 vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma

őrölt bors
1 ek pirospaprika
1 ek borsikafű (morzsolt, szárított)
1 ek kapor (morzsolt, szárított)
1 szál füstölt kolbász
10 dkg kolozsvári szalonna
3 ek zsír
5 dl tejföl




Elkészítése:
A káposztát, ha túl savanyú, átmossuk, kinyomkodjuk, és 1 ek zsíron kevés vízzel, az őrölt köménnyel és babérlevéllel kb.20 perc alatt puhára pároljuk.

1 ek zsíron megdinszteljük az apróra vágott vöröshagyma egyharmadát, majd hozzáadjuk a rizst, sózzuk, borsozzuk, felöntjük másfélszeres mennyiségű forró vízzel, lefedjük, és meleg helyen megvárjuk, míg megdagad.

A kolbászt felkarikázzuk, a kolozsvári szalonnát vékony darabokra vágjuk, és 1 ek zsíron átsütjük.

1 ek zsíron megdinszteljük a maradék apróra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát, meghintjük pirospaprikával, beleforgatjuk a darált húst, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a borsikafüvet, az őrölt kaprot, és fedő alatt puhára pároljuk. Ha szükséges, kevés vizet öntünk alá.

Egy tepsit, vagy hőálló tálat zsírral kikenünk, és rétegezve elhelyezzük benne a hozzávalókat.
Az edény aljára tesszük a káposzta egyharmad részét, rásimítjuk a rizs és hús felét, erre rakjuk a kisült kolbász és szalonna felét.
Újabb káposztaréteg következik, amit meglocsolunk tejföllel, újra rizs, és a hús másik fele, a maradék kisült kolbász és szalonna, végül az egészet befedjük az utolsó réteg káposztával.

A tetejét bőven meglocsoljuk tejföllel, megszórjuk pirospaprikával.



Előmelegített sütőben 200 fokon 30 perc alatt készre sütjük.