Hozzávalók:
3 közepes fej cékla
1 csokor petrezselyem
5 szál újhagyma (vagy 1 közepes fej vöröshagyma)
1,5 liter zöldségalaplé vagy csirkealaplé
fél citrom leve
olívaolaj
2 evőkanál tejföl + díszítéshez
bors
2 keményre főtt tojás a tálaláshoz
só
Egy lábasban kevés olívaolajon alacsony lángon kezdjük el párolni a felkarikázott újhagymát (vagy felaprított vöröshagymát). Amikor már üveges, adjuk hozzá a meghámozott és felkockázott céklát, forgassuk és dinszteljük 3-4 percig, majd öntsük fel az alaplevünkkel. Főzzük 10-15 percig, amíg a cékla megpuhul, majd tegyük turmixgépbe a levest, és turmixoljuk selymesre. Facsarjuk hozzá fél citrom levét, adjunk hozzá 2 evőkanál tejfölt, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd egy utolsót keverjünk rajta a turmix-szal.
Közben a felaprított petrezselymet tejföllel keverjük ki.
A levest tányérokba szedjük, a petrezselymes tejföllel és a felkockázott főtt tojásokkal tálaljuk.