Hozzávalók:
40 dkg liszt,
2 evőkanál cukor,
5 dkg vaj,
2 dkg élesztő,
1,5 dl langyos tej,
2 db tojás;
a töltelékhez:
dzsem,
csokipuding, túró stb...;
a bevonáshoz:
4 evőkanál cukor,
4 evőkanál víz,
porcukor
Elkészítés:
Elkészítés:
A lisztet elkeverjük a cukorral, elmorzsoljuk vele a vajat, és belekeverjük az élesztőt is. (Nem kell tejben futtatni.) A keverékbe mélyedést csinálunk, beleöntjük a langyos tejet és a 2 felvert tojást, majd összegyúrjuk a tésztát. Jól kidolgozzuk, dagasztjuk. Meleg helyen duplájára kelesztjük.
Ezután a tésztát átgyúrjuk, 4 részre osztjuk, vastag rudakat sodrunk belőle, amit 6 részre vágunk.
A tésztadarabokat kézzel köralakúra húzzuk (egy pohárral is le lehet lapítani), némelyik közepébe baracklekvárt, a többibe túrós-mazsolás tölteléket teszünk (vagy ízlés szerint sűrű csokoládé krémet, ki hogy szereti), a széleket összecsípjük, golyóvá formázzuk, és ezzel a felével lefele sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.
Hideg sütőbe toljuk, majd 190 fokra bekapcsoljuk. (Amíg melegszik a sütő, a tészta még kel.) Szép aranysárgára sütjük.
Porcukorral megszórva tálaljuk, de készíthetjük így is: vízből és a cukorból szirupot főzünk (mehet bele fahéj is), beleforgatjuk a fánkokat, azután pedig porcukorral meghintjük.