Tésztához:
2 dl víz
20 dkg liszt
15 dkg vaj, zsír , vagy margarin
4 tojás
Krémhez:
20 dkg liszt
15 dkg vaj, zsír , vagy margarin
4 tojás
Krémhez:
2 cs. vaníliás cukor
20 dkg porcukor
10 dkg liszt
3 tojás
6 dl tej
5 dkg vaj, vagy margarin
vaníliás porcukor a szóráshoz
Elkészítem a krémet és hűtőbe teszem dermedni. A tojásokat szétválasztom, a sárgákat egy lábosba teszem, hozzáadom a porcukrot a vaníliás cukrot, jól kikeverem. Ezután jön hozzá a liszt, jól elkeverem, majd fokozatosan felhígítom a tejjel. Folyamatos keverés mellett sűrűre főzöm. A tűzről levéve hozzáadom a vajat, vagy margarint és lazán beleforgatom a keményre vert tojásfehérje habot.
A tésztához egy lábosba felteszem a vizet forrni, amikor forr beleteszem a zsiradékot, összeforralom. Egyszerre hozzáöntöm a lisztet, keverem 2-3 percig, amíg elválik az edény falától és szépen összeáll a massza. Ekkor leveszem a tűzről és rögtön belekeverek egy egész tojást. Várok kicsit, hogy hűljön, azután egyenként belekeverem a többi tojást is. Miután az összes tojást beledolgoztam egy kanállal tepsibe halmozom a tésztát, kis távolságra egymástól, pici diónyi adagokat. A tetejüket csúcsosra igazítom. Előmelegített, forrósütőbe teszem. Miután megsültek a fánkok, kicsit lejjebb veszem a hőmérsékletet és még hagyom pirulni, mert a krém könnyen eláztatja a gyenge tésztát, tehát jó ha roppanósra sül. Amikor kiveszem a tepsiből azonnal levágom a tetejüket egy recés késsel, hogy kijöjjön a gőz a fánkokból, így nem puhul meg a tészta. Ezután már hamar kihűl. A krém közben jól lehűlt, betöltöm a fánkokba, ha kell kikaparom a benne lévő hártyát, hogy még több krém férjen bele. Visszateszem a kalapjukat, amit vaníliás porcukorral szórok meg.
20 dkg porcukor
10 dkg liszt
3 tojás
6 dl tej
5 dkg vaj, vagy margarin
vaníliás porcukor a szóráshoz
loading...
Elkészítés:Elkészítem a krémet és hűtőbe teszem dermedni. A tojásokat szétválasztom, a sárgákat egy lábosba teszem, hozzáadom a porcukrot a vaníliás cukrot, jól kikeverem. Ezután jön hozzá a liszt, jól elkeverem, majd fokozatosan felhígítom a tejjel. Folyamatos keverés mellett sűrűre főzöm. A tűzről levéve hozzáadom a vajat, vagy margarint és lazán beleforgatom a keményre vert tojásfehérje habot.
A tésztához egy lábosba felteszem a vizet forrni, amikor forr beleteszem a zsiradékot, összeforralom. Egyszerre hozzáöntöm a lisztet, keverem 2-3 percig, amíg elválik az edény falától és szépen összeáll a massza. Ekkor leveszem a tűzről és rögtön belekeverek egy egész tojást. Várok kicsit, hogy hűljön, azután egyenként belekeverem a többi tojást is. Miután az összes tojást beledolgoztam egy kanállal tepsibe halmozom a tésztát, kis távolságra egymástól, pici diónyi adagokat. A tetejüket csúcsosra igazítom. Előmelegített, forrósütőbe teszem. Miután megsültek a fánkok, kicsit lejjebb veszem a hőmérsékletet és még hagyom pirulni, mert a krém könnyen eláztatja a gyenge tésztát, tehát jó ha roppanósra sül. Amikor kiveszem a tepsiből azonnal levágom a tetejüket egy recés késsel, hogy kijöjjön a gőz a fánkokból, így nem puhul meg a tészta. Ezután már hamar kihűl. A krém közben jól lehűlt, betöltöm a fánkokba, ha kell kikaparom a benne lévő hártyát, hogy még több krém férjen bele. Visszateszem a kalapjukat, amit vaníliás porcukorral szórok meg.