Hozzávalók
A tésztához
3 db közepes burgonya
50 dkg finomliszt
2,5 dl langyos víz
1 kk. cukor
2,5 dkg élesztő
só
A tetejére
30-40 dkg húsos szalonna (főtt császárszalonna a legjobb)
3 gerezd fokhagyma (zúzva)
2 dl tejföl (lehet több is)
3 fej lila-hagyma
20 dkg reszelt sajt
Elkészítés
A krumplit meghámozzuk, felkockázzuk és sós vízben megfőzzük. Az élesztőt feloldjuk a 2,5 dl langyos, cukros vízben. Ha kész a krumpli, akkor áttörjük, majd az élesztős vízzel a liszthez keverjük és ízlés szerint sózzuk. A tésztát jól kidolgozzuk, majd kb. 1 órát langyos helyen kelesztjük.
Ha megkelt, gáztepsi méretű Ramával kikent tepsibe tesszük. Szétnyomkodjuk, hogy mindenhová azonos vastagságú tészta jusson. Tetejét villával egy kicsit megszurkáljuk.
Előmelegített sütőben elősütjük annyira, hogy a teteje szilárd legyen kb. 5 perc alatt. Kivesszük a sütőből és a tetejét megkenjük a fokhagymás tejföllel.
Rátesszük a felkockázott szalonnát és a felkarikázott lila hagymát. A tetejét megszórjuk reszelt sajttal. Még 10-15 percig sütjük, amíg a sajt meg nem barnul egy kicsit.