loading...
Legfrisseb receptek:

Gombakrémleves


Hozzávalók a leveshez
50 dkg csiperkegomba
1 l víz
4 szál petrezselyem
1 szál kakukkfű
2 ek olívaolaj
200 ml növényi tejszín (rizstejszínt használtam)
6 csepp citromlé
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
1 db leveskocka (zöldségleveskocka)
Hozzávalók a gombachipshez
3 közepes db csiperkegomba (akár a leveshez való gombánkból is kiválaszthatunk 3-at)
1 dl napraforgó olaj


loading...
Elkészítés
A gombákat megtisztítjuk, majd 1-1,5 cm-es darabokra aprítjuk őket. Nagy lángon/ magas fokozaton, némi olívaolajon megpirítjuk őket, és közben folyamatosan kevergessük. Ügyeljünk arra, hogy sót ne adjunk még hozzá, mert akkor levet ereszt a gomba, és nem fog pirulni, hanem párolódik.
Amikor a gombák megpirultak, akkor öntsük fel őket kb. 1 liter vízzel, és vegyük le közepes lángra/fokozatra a tűzhelyet. Adjuk hozzá a leveskockát és a kakukkfüvet (beletehetjük egészben is az ágat, de le is szedegethetjük a leveleket, kinek hogy tetszik). Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Kb. 10 percig főzzük.
Pár szál petrezselymet aprítsunk fel, és tegyük bele. Egy botmixer segítségével turmixoljuk össze a gombát, addig míg viszonylag homogén levest nem kapunk. (Előtte vegyük ki az ág kakukkfüvet, ha azt egészben tettük bele).
Öntsük hozzá a rizstejszínt, és csepegtessünk bele néhány csepp citromlevet (igazi citromból!). Vigyázzunk vele, mert könnyen elsavanyíthatja a levest, inkább cseppenként adagoljuk, és kóstolással ellenőrizzük, hogy nekünk mikor ideális a savanykás íz. Majd hagyjuk még egyszer, hogy felforrjon a leves, ha kell, adjunk hozzá még sót. (Ha túl sűrűnek találjuk, akkor tehetünk hozzá egy kis vizet).
A gombachipsszel tálalhatjuk.
Gombachips
A megtisztított gombákat uborkagyalun szeljük vékonyra, közben hevítsünk olajat egy serpenyőben.
Közepesnél kicsivel nagyobb fokozaton süssük őket aranybarnára, időnként átfordítva a szeleteket, hogy minden oldalon egyenletes színt kapjanak. Ha kész, szedjük papírtörlőre. (Szerintem nincs szükség arra, hogy ezt külön megsózzuk).
Amint kitálaltuk a levest tegyünk a tetejére pár darabot.