loading...
Legfrisseb receptek:

Mazsolás kalács







Hozzávalók:
1 kg liszt
5 dkg élesztő
10 dkg cukor
10 dkg vaj
5 dl tej
4 tojás sárgája+1 a kenéshez
1 tasak mazsola (20 dkg)
csipet só




Elkészítés
A tejet meglangyosítom,teszek bele egy kanál cukrot,és belemorzsolom az élesztőt.Egy kelesztőtálba szitálom a lisztet,hozzáadom a cukrot,tojást,csipet sót,olvasztott,de nem meleg vajat.Mikor felfut az élesztő-ezt lehet látni-azt is hozzáadom,és jól kidolgozom a tésztát.Én kézzel szoktam,de nem könnyű,mert sok levegőt kell bevinni,ezért lehet robotgép dagasztókarjával is.Állni hagyom kb fél órát,míg a tészta szépen feljön a tálban.Ekkor lisztezett deszkára teszem,átgyúrom,és hat körülbelül egyforma gombócra osztom.-egy kalács három gombócból fonódik össze-Itt is pihentetem a tésztát legalább negyed-fél órát,konyharuhával letakarva.

Minden gombócot kisodrom,három gombócot veszek egy kalácsnak,és mint a kislányok haját,úgy összefonom a kalácsot.Kizsírozott-vagy sütőpapíros-most sütőpapíros- tepsibe teszem,mellé ugyan így a másik adagból készített fonatot.Széleit lekenem olvasztott zsírral,hogy szépen szétjöjjenek sülés után.Tetejüket pedig lekenem tojássárgájával,vagy felvert egész tojással.
Tepsiben is pihentetem legalább tíz-15 percet,aztán 170/180 fokon pirosra sütöm,ez nálam kb. 30-35 perc volt.


Forrás: mindenegybenblog.hu