Hozzávalók:
kb. 60 dkg lisztes burgonya(pl. Ella)
2 tojás sárgája
kb. 2 evőkanál kukoricakeményítő
3 dkg puha vaj
frissen reszelt szerecsendió
só
bors
+ a tálcára kb. 1 evőkanálnyi kukoricakeményítő
A gombócok főzéséhez:
kb. 1,5 l víz
1 teáskanál só
Elkészítés:
A burgonyát alapos mosás, sikálás után kb. 40-45 perc alatt 180 fokra előmelegített sütőben megsütöm. Még forrón meghámozom, alaposan áttöröm.
Míg az áttört burgonya hűl, 1 evőkanálnyi keményítővel meghintek egy tálcát. A már langyos burgonyamasszához adom a tojások sárgáját, a vajat, 2 evőkanálnyi keményítőt, sót, borsot, szerecsendiót. Gyors mozdulatokkal összedolgozom, nedves kézzel diónyi gombócokat formázok a masszából. Az előkészített tálcára sorakoztatom őket. Felhasználásig frissen tartó fóliával fedem le.
Egy méretes lábosban vizet forralok, sózom. A lobogva forró vízbe teszem a gombócokat. Ha feljönnek a víz felszínére, még 1-2 percet főzöm, majd szűrőkanállal kiemelem, tálra szedem, petrezselyemzölddel díszítve, azonnal tálalom.