Hozzávalók:
kis darab friss gyömbér
60 dkg sütőtök
1 teáskanál barna cukor
1/2 dl tejföl
1 fej vöröshagyma
5 dl zöldségleves
1 dl száraz fehérbor
1 dl narancslé
őrölt chili
tejföl a tálaláshoz
1/2 dl tejszín
kevés tökmag
kevés olaj
Elkészítés:
Kevés olajon üvegesre párolom az apróra vágott vöröshagymát és a kb. fokhagymagerezd nagyságú, lereszelt gyömbért. Amikor a hagyma már üveges, hozzáteszem a kockára vágott, hámozott sütőtököt, pár percig pirítom. Majd hozzáadom a barna cukrot, és addig hevítem, míg a cukor felolvad. Ekkor ráöntöm a fehérbort és a zöldséglevest, és fedővel letakarva addig főzöm, míg a sütőtök megpuhul.
Mikor már könnyedén szét tudok nyomni egy darab tököt a lábos szélén villával, elzárom a tüzet. Várok, amíg kicsit hűl, majd rúdmixerrel pürésítem. Ezután ízlés szerint sózom, borsozom, szintén ízlés szerinti mennyiségű chilit is keverek hozzá. A tejszínt és a tejfölt összekeverem, a levesbe teszem, habverővel elkeverem. A narancslevet is hozzáöntöm. És ezzel el is készült, persze korrigáljuk ízlés szerint az állagát zöldséglevessel, vízzel vagy akár narancslével.
Illatosra pirított tökmagot szórok a tetejére a tányérban tálaláskor, tejföllel is meglocsolhatjuk. Jó étvágyat!