loading...
Legfrisseb receptek:

Csokis csillagkalács


Hozzávalók (28 cm átmérőjű tortaformában sütöttem, 26-oshoz is jó még, így kicsit magasabb lesz)
A tésztához: 
500 g finomliszt
1 tasak szárított élesztő (7g)
1 tojás
kb. 1,5 dl tej
1 nagy ek cukor
csipet só
50 g olvasztott vaj
A csokitöltelékhez
2 tábla csokoládé (lehet vegyes ét és tej, vagy bármilyen maradék csoki)
1 ek vaj




Elkészítés:
A vaj kivételével összegyúrom a hozzávalókat, majd ha nagyjából összeállt, beledagasztom az olvasztott vajat is. 5-8 percig gyúrom (szerencsés esetben a gép végzi el). Ha a tészta egyenletes felületű, ruganyos, lefedem (én erre a célra zuhanysapkát használok, nevetni ér, de működik), és meleg helyre teszem, míg kétszeresére nem kel.
Ha megkelt a tészta, 4 darabra vágom. Kivajazom a tortaformát, és begyújtom a sütőt 180 fokra. Kinyújtom az első darab tésztát a tortaforma méretére. Óvatosan beleteszem a tésztát,  megkenem a töltelék egyharmadával. Kinyújtom a másodikat, beleteszem a formába, megkenem a töltelékkel, és így tovább, míg a negyedik tésztalappal be nem fedem.
Ekkor kinyitom a tortaforma csatját és leveszem a keretet. Egy pohárral megjelölöm a tészta közepét. Nem kell belenyomni, elég ha pár percig látszik egy halvány kör. A kör szélétől elkezdem felvágni a tésztát. először négybe, majd nyolcba, végül a nyolcadokat is ketté, összesen tizenhat cikkem lesz, amit középen összetart a kör alakú tészta.
csokis kalács.
Fontos, hogy nagyon éles késsel vágj, különben csak maszatolod-csaszatolod a tésztát és a csokikrémet, ami elronthatja a végeredményt. Gyorsan kell dolgozni, mert a tészta közben is kel, és könnyen visszaragadhat.
Érdemes egyébként egy tál vizet és konyharuhát mellékészíteni, mert gyakori kézmosás, törlés kell majd, hogy ne csokizd össze a fél lakást.
Kettesével megfogom a cikkek végét, és óvatosan egymástól kifelé kettőt csavarintok rajtuk.  A végeket kicsit beljebb tuszkolom, hogy visszaférjen a tortaformába.
csokis kalács.
Ha mind a nyolc párral végeztem, óvatosan felülről belecsúsztatom a keretbe a tésztát. További fél órát kelesztem, majd felvert tojással lekenem a nem csokis részeket. Ezután sütőbe teszem, és 25-30 percig sütöm (tűpróbázni érdemes). A hőmérsékletet lejjebb lehet venni 160 fokra, ha úgy látod, hogy nagyon pirul.
Ha kihűlt, prezentálom a művet, amely sajnos várhatóan sokkal hamarabb fogy el, mint ameddig készült.