loading...
Legfrisseb receptek:

Eclair fánk


HOZZÁVALÓK
10 darabhoz:
16 dkg vaj
3 dl nagyon hideg víz
20 dkg finomliszt
8 db tojás
4 dkg cukor
1 csipet só
A töltelékhez:
4 dl habtejszín
8 dkg porcukor
A tetejére:
10 dkg csokoládé (magas kakaótartalmú)
50 ml víz
1 dkg vaj




ELKÉSZÍTÉS
A vajat egy vastag falú edénybe kockázzuk, hozzárakjuk a cukrot és a csipet sót. Ráöntjük a vizet és kis lángon, néha megkavarva felforraljuk. Ha forr, hozzáöntjük a lisztet és addig keverjük, amíg el nem válik az edény falától (kb. 2 perc). Az edény alján lesz egy kicsi hártya, ne aggódjunk, innen a neve is. Ha elvált az edénytől, és egybeáll a tészta, azonnal lehúzzuk a tűzről.
Fogjuk a kézi habverőt, és öntsük bele a tojásokat egyesével. Mielőtt a következőt beletennénk, mindig keverjük homogénné a tésztát az előző tojással. Ezután félretesszük, és hagyjuk hűlni 5 percig.
A tepsibe sütőpapírt teszünk, a tésztát habzsákba töltjük, és egymástól pár centi távolságra kb. 10 centis csíkokat nyomunk. Ezután kb. fél órát hagyjuk állni, majd a 220 fokra előmelegített sütőbe toljuk a fánkokat, 10 perc sütés után 180 fokra mérsékeljük a hőfokot. Ezután folyamatosan figyeljük a tésztát, mert kb. 20-30 perc alatt elkészül, és utána könnyen megég. Sütés közben nem szabad az ajtót nyitogatni, mert összeesik a süteményünk. Ha elkészült, kivesszük és recés késsel félbevágjuk őket.
Amíg kicsit hűlnek, a csokit egy lábosba tördeljük, és a fél deci vízzel együtt gőz fölé állítjuk. Ha felolvadt, beletesszük a vajat, és azzal is elkeverjük. A hideg tejszínt felverjük, majd ha kész, a cukrot is beleforgatjuk.
A fánkok tetejét csokiba mártjuk, az aljukra habzsák segítségével tejszínhabot fújunk. A tetejüket rátesszük, és azonnal fogyaszthatjuk is. Ebből az adagból kb. 10 fánk lesz.


Forrás: mindmegette.hu