Hozzávalók
A sárga piskótához
4 db tojás
4 evőkanál búzaliszt
4 evőkanál kristálycukor
A kakaós piskótához
4 db tojás
3 evőkanál búzaliszt
4 evőkanál kristálycukor
1 evőkanál kakaópor - holland
A vaníliás pudinghoz
40 g pudingpor (vaníliás)
2 evőkanál kristálycukor
400 ml 2,8%-os tej
A csokoládés pudinghoz
40 g pudingpor (csokoládé ízű)
2 evőkanál kristálycukor
400 ml 2,8%-os tej
A tetejére
400 ml habtejszín (30-32%-os)
12 g vaníliás cukor - bourbon
16 g habfixáló
2 csapott evőkanál kakaópor - holland
1 evőkanál kristálycukor
3 evőkanál víz
Elkészítés:
Első lépésben a piskótákat megsütjük 30*20 cm-es tepsin. A tojást kettéválasztjuk, a sárgáját a cukorral fehéredésig kikeverjük, hozzáadjuk a lisztet, és óvatosan beleforgatjuk a kemény habbá vert fehérjét is.
Ezt sütőpapírral bélelt 30*20 cm-es tepsire tesszük, 200 C fokra előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt szép pirosra, tűpróbáig sütjük.
Míg sül a sárga piskóta, ugyanabban sorrendben összekeverjük a kakaós piskótát is. (A liszt után a kakaót érdemes beleszitálni, hogy ne legyen benne csomó.) Majd ezt is megsütjük.
Amíg sül, addig elkészítjük a pudingokat, a tasakon leírt módon csak cukorral, és tejjel.
Ha kész a piskóta, és a puding is. Egy tálcán alulra tesszük a kakaós piskótát, erre a vaníliás pudingot, rátesszük a sárga piskótát majd erre a kakaós pudingot.
Ha kihűlt a puding, akkor a tejszínt a vaníliás cukorral, habfixálóval kemény habbá verjük. Ezt a csokoládés pudingra kenjük. A tetejét egy habkártya vagy villa segítségével, díszíthetjük.
A csoki mázhoz a kakaóport és a cukrot, 3-4 evőkanál vízzel sűrűre főzzük. (kb. 2 perc, amíg a cukor elolvad. A vizet érdemes előbb 3 evőkanállal kezdeni, nehogy túl híg legyen. Ha kell, akkor mehet bele még víz 1 evőkanál azért így írom valahogy ez nekem is van, hogy 3, de van, hogy 4 evőkanál. Ha mégis sikerülne kissé folyékonyabbat készíteni, akkor lassú lángon kevergetve besűrűsödik pár perc alatt.)
A kész kakaós mázat csak csorgassuk rá egy kanál vagy egy habzsák esetleg zacskó segítségével. Betesszük a hűtőbe kb. 1 óra múlva tökéletesen szeletelhető.
Kész is a gyönyörű Somlói szelet!
Forrás:aprosef.hu