A tésztához:
10 dkg margarin
2 ekl méz
25 dkg cukor
1 ek ecet (10 %-os)
1 ek szódabikarbóna
2 db tojás
65 dkg liszt
2 ek kakaópor
A krémhez:
2 doboz karamellizált sűrített tej (80 dkg)
25 dkg margarin
10 dkg darált mogyoró
1/2 dl konyak
ELKÉSZÍTÉS
A szódabikarbónát és ecetet összekeverjük. Egy másik edényben kikeverjük a margarint, a mézet, a cukrot, majd hozzáadjuk az ecetes szódát, és elkeverjük. Lassú lángra tesszük és hozzáadjuk a tojást. Addig keverjük, amíg habos és enyhén barna lesz (vigyázzunk, mert hamar odaéghet). Levesszük a tűzről és belekeverjük a kakaóport, majd hagyjuk hűlni.
Ha kihűlt, összekeverjük a liszttel (vigyázzunk, hogy ne legyen már forró a massza, mert a liszt megég). Az így kapott tésztát alaposan összedolgozzuk, majd 6 egyforma és 1 kisebb cipóra osztjuk. Mindegyiket külön folpackba csomagoljuk, és meleg helyen pihenni hagyjuk 1 órát.
A cipókat nyújtódeszkán kigyújtjuk kb. 35x20 cm-es nagyságúra. A kisebb cipót is kinyújtjuk (nem fontos a mérete, mert ez a szóráshoz kell majd). A légkeveréses sütőt 180°C-ra előmelegítjük, és kb. 2 perc alatt megsütjük a lapokat.
A krémhez turmixgéppel elkeverjük a puha vajat és a karamellizált sűrített tejet, majd hozzákeverjük a konyakot és mogyorót. A krémmel megkenjük mind a 6 lapot, és egymás tetejére tesszük őket. Végül a kisebb lapot apróra morzsoljuk, és a sütemény tetejére szórjuk.
Forrás: mindmegette.hu