Hozzávalók:A tésztához:
4 tojás sárgája
8 dkg cukor
10 dkg puha vaj
2,5 dl tej
20 dkg liszt
2 teáskanál sütőpor
reszelt citromhéj
csipet só
A töltelékhez:
1 kg alma
1 evőkanál citromlé
méz vagy cukor - ízlés szerint (kb. 2 evőkanál)
1 teáskanál fahéj
4 dkg vaj
A habhoz:
4 tojásfehérje
15 dkg porcukor
1/2 citrom leve
Valamint:
kb. 4 evőkanál sárgabaracklekvár
5 dkg mazsola
5 dkg durvára aprított dió
Elkészítés:
A töltelékhez az almákat meghámozzuk, lereszeljük, a hozzávalókkal addig pároljuk, ameddig a leve elpárolog, félretesszük.
A tésztához a vajat habosra keverjük a cukorral, a tojások sárgáival, a sütőporral elkevert lisztet és a tejet váltakozva elkeverjük benne.
Közepes méretű, kikent tepsibe simítjuk a tésztát, előmelegített 180 fokos sütőben sütjük kb. 20 percig.
A tojások fehérjét a citromlével elkezdjük felverni, amikor már jó habos, a cukrot 3-4 részletekben verjük hozzá, keményre verjük.
A tésztát baracklekvárral vékonyan megkenjük, rákenjük az almát, megszórjuk a dióval, és a tojáshabbal bevonjuk. A sütőbe visszatoljuk, és további kb. 18-20 percig sütjük, ameddig a teteje halvány rózsaszínűre sül.
A tepsiben hagyjuk kihűlni, vizes késsel szeleteljük és tálaljuk.