Hozzávalók:
egy 24 cm átmérőjű, magas falú kerek sütőformához:
A tésztához:
2-3 db héjában sült burgonya (tisztán mért tömeg: 40 dkg)
10 dkg finomliszt + egy kevés a nyújtáshoz
2 dkg burgonyakeményítő
1 db közepes méretű egész tojás
1/2 teáskanál só
1/2 teáskanál frissen reszelt szerecsendió
A töltelékhez:
1 db nagyobbacska salottahagyma
5-6 db napon szárított paradicsom
1 teáskanál szárított oregánó
1 teáskanál olívaolaj
1 nagy csipet só
ízlés szerint frissen őrölt bors
A mártáshoz:
2 db közepes méretű egész tojás
2 dl főzőtejszín
1/2 teáskanál só
kevés frissen őrölt bors
Elkészítés:
A burgonyákat alapos mosást követően 180 fokra előmelegített sütőben 50-55 perc alatt héjastul puhára sütöm. Azon melegében meghámozom, burgonyanyomóval finomra töröm. Amíg hűl, kimérem a lisztet és a burgonyakményítőt, kis tálban enyhén felverem a tojást.
A már langyos összetört burgonyához adom a lisztes keveréket, sózom, szerecsendiót reszelek hozzá – kanállal elkeverem, a közepébe kis mélyedést készítek, ebbe öntöm a tojást. Gyors mozdulatokkal tésztává gyúrom, kisebb golyóvá formálom, és addig pihentetem konyhai hőmérsékleten, amíg a tölteléket elkészítem.
A hagymát finomra kockázom, a paradicsomokat hasonló méretűre aprítom. Kis serpenyőben felforrósítom az olajat, rádobom a hagymát és a paradicsomot, megszórom oregánóval, a paradicsom sótartalmától függően kevés sót és sok borsot adok hozzá. 3-4 perc alatt átpirítom.
Magas falú, kerek sütőforma aljára sütőpapírt helyezek – ha nem tapadásmentes a forma, az oldalait kevés vajjal vagy olajjal érdemes megkenni. A sütőt ismét bekapcsolom, ezúttal 175 fokra melegítem elő.
Gyúródeszkára kevés lisztet szórok, nyújtófával 1/2 cm vastag téglalappá nyújtom a pihentetett burgonyás tésztát, majd egyenlően elosztom a felszínén a pirított hagymás keveréket. A hosszabb végétől indulva szorosan feltekerem. Nagyjából 1 cm vastagon felszeletelem.
Az előkészített sütőformába ültetem a csigákat, 25 percre beteszem a sütőbe. Ennyi idő alatt a tészta félig átsül, a teteje enyhén megpirul.
A tojást a tejszínnel, sóval, szerecsendióval kézi habverő segítségével alaposan összekeverem. A félig sült csigákra kanalazom a mártást, és további 25-30 percre visszateszem a sütőbe.
Akkor készült el, ha a tejszínes mártás aranyszínű lesz, és a csigák közötti résekben szépen megemelkedik, itt-ott enyhén megpirul.
A csigákat azon melegében tálalom, friss salátával, leggyakrabban rucolával tálalom.

