loading...
Legfrisseb receptek:

Babfőzelék vörösboros mártással


Hozzávalók:
30 dkg tarkabab
1 szál vastagabb kolbász
1 db hagyma
2 gerezd fokhagyma
20 dkg füstölt szalonna
pirospaprika (lehet csípős is, aki úgy szereti)
liszt
zsír
keményre főtt tojás (személyenként 1-1 darab)
A vörösboros mártáshoz:
1 leveskocka (lehetőleg füstölt)
1 db vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
paradicsompüré
őrölt bors
cukor
1 citrom héja reszelve
zsír
liszt
1-2 dl vörösbor

Elkészítés:
A babot egy éjszakára beáztatjuk.

Egy edényben zsírt olvasztunk, beletesszük a finomra vágott hagymát. Ha pirulni kezd, levesszük a tűzről, beletesszük pirospaprikát, a lisztet és a
zúzott fokhagymát. Hozzáadjuk a leszűrt babot, és annyi vízzel öntjük fel, hogy ellepje. Hozzáadjuk a felkarikázott kolbász. Kis lángon, a folyadékot folyamatosan pótolva puhára főzzük.

Időközben beletesszük az előzőleg jól megmosott tojásokat, és keményre főzzük kb. 15 perc alatt. Kiemeljük, leöblítjük, félretesszük.

A mártáshoz a finomra reszelt hagymát forró zsírban megpirítjuk, és a füstölt kockából készült lével felengedjük. Hozzáadunk a finomra reszelt fokhagymát, meghintjük liszttel, borssal, sóval ízesítjük, és mérsékelt tűzön lassan forraljuk.

Egy másik edényben cukrot olvasztunk, hozzáadjuk a paradicsompürét, kissé átforrósítjuk, majd a tűzről lehúzva, hideg vízzel felöntjük. Beletesszük a reszelt citromhéjat, sűrűre főzzük, majd felöntjük vörösborral.

A kész babfőzeléket a főtt tojással és a mártással tálaljuk, kínálhatunk hozzá füstölt tarját is.