loading...
Legfrisseb receptek:

Citromfüves vaníliatorta


Hozzávalók:
A tésztához:
10 dkg vaj
5 dkg porcukor
1 tojássárgája
15 dkg liszt
A krémhez:
2,5 dl tej
2,5 dkg vaj
4 dkg porcukor
2,5 dkg keményítő
3 tojássárgája
1 rúd vanília
15 + 5 levélke friss citromfű
A díszítéshez:
15 dkg friss eper

Elkészítés:
A tésztához a lisztet elmorzsoljuk a vajjal, majd összekeverjük a porcukorral, végül hozzáadjuk a tojássárgát. Határozott mozdulatokkal összegyúrjuk, és legalább fél órát a hűtőben pihentetjük.

180 fokra előmelegítjük a sütőt, egy piteformát kibélelünk a tésztával, és kb. 30 perc alatt készre sütjük.

A krémhez a citromfüvet megmossuk, késsel felaprítjuk. Egy lábosban lassan felmelegítjük a tejet, melybe beleszórjuk a citromfüvet. Majd lassan belekavarjuk az összekevert keményítőt, cukrot és a vanília kikapart magjait, habverővel kevergetve folyamatosan, közepes lángon felforraljuk. Egy másik tálban összekeverjük a tojások sárgáját, és ehhez öntjük vékony sugárban a tejet egy szűrőn át, hogy felfogjuk a citromfüvet. Folyamatosan kevergetjük az öntés közben is, majd egy lábosban visszatesszük a tűzre, és állandó kevergetés mellett felforraljuk, ha már forr, azonnal levesszük a tűzről – hagyjuk kihűlni.

Ha már kihűlt krémünk – legalább 60 foka -,aekkor dolgozzuk hozzá az apró darabokra vágott vajat, egy habverővel teljesen simára keverjük.

Az elkészült krémet a megsült tésztára kanalazzuk, elsimítjuk, friss eperszemekkel és egész citromfűlevelekkel díszítjük.