loading...
Legfrisseb receptek:

Diógrillázs torta


Hozzávalók:
A tésztalaphoz:
2 teáskanál őrölt kávé
1 bögre liszt
0,5 bögre keserű kakaópor
0,5 bögre étkezési keményítő
0,5 csomag sütőpor
1 bögre tej
1 bögre cukor
0,5 bögre olaj
1 tojás
A krémhez:
5 dkg vaj
4 + 2 evőkanál kristálycukor
3 tojás sárgája
1,5 evőkanál étkezési keményítő
2-3 evőkanál tejföl
4 dl tej
2,5 dl tejszín
2 csomag vaníliás cukor
1 csomag Bourbon vaníliás cukor
2 nagy marék dió
1 csomag habfixáló
A díszítéshez:
tejszín
tortadara
dió

Elkészítés:
A tésztalaphoz a tojást a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk az olajat is. Fokozatosan hozzákeverjük a száraz hozzávalókat, majd a tejjel is simára keverjük. Alaposan vajazott-lisztezett tortaformában 160 fokra előmelegített sütőben bő 1 órán keresztül sütjük (végezzünk tűpróbát!). Ha kisült a tészta, kivesszük a sütőből, és a formában kihűtjük.

Közben 2 marék diót durvára vágunk, és száraz serpenyőben elkezdjük pirítani. Ha már érezzük a kellemes dióillatot, rászórunk 2 evőkanál cukrot és karamellizáljuk, majd lehúzzuk a tűzről, kihűtjük.

A vaníliakrémhez egy kis lábasban elhabarjuk 3 tojás sárgáját a vaníliás cukorral és a 4 evőkanál kristálycukorral (vagy egy fél rúd vanília magjaival és 5 evőkanál cukorral), majd csomómentesre keverjük a keményítővel is. Felöntjük a tejjel, és folyamatos kevergetés mellett alacsony lángon besűrítjük. Ha kész, lehúzzuk a tűzről, beleolvasztunk 5 dkg vajat, és rendszeres kavarás mellett kihűtjük.

Ha a tortalap kihűlt, lapjában két- vagy háromfelé elvágjuk, félretesszük.

A diógrillázst kávédarálóban porrá őröljük, a vaníliakrémbe keverjük, majd a tejföllel is összedolgozzuk. A tejszínt a habfixálón található utasításnak megfelelően 2 csomag vaníliás cukorral habbá verjük, és óvatosan összeforgatjuk a vaníliás krémmel.

Az alsó tortalapot tortatálra helyezzük, megkenjük a krémmel, ráillesztjük a következő lapott, ugyanígy járunk el, majd bevonjuk a torta tetejét és az oldalát is. Ha nagyon folyna a krém, akkor helyezzük vissza a tortakarikát a torta köré, és úgy dolgozzunk (ez esetben az oldalát majd másképp díszítjük). 1 éjszakára a hűtőbe tesszük.

Tálalás előtt lekapcsoljuk a karimát, bevonjuk az oldalát is tejszínnel vagy csokidarával, és a tetejét is kidíszítjük. Hosszú pengéjű, éles késsel szépen lehet szeletelni.