Hozzávalók:
8 rúdhoz (4 diós, 4 mákos):
A tésztához:
fél mokkáskanálnyi só
75 dkg liszt (fele rétes, fele sima)
3,5 dkg instant élesztő
4 evőkanál porcukor
2 tojás (felverve)
37 dkg margarin
2 dl tejföl
A máktöltelékhez:
20 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
mazsola
40 dkg darált mák
1 evőkanál búzadara
1 evőkanál baraclekvár
fél citrom reszelt héja
2 dl forró tej
1 alma
1 mokkáskanál fahéj
A diótöltelékhez:
20 dkg porcukor
fél citrom reszelt héja
40 dkg darált dió
1 alma
2 dl forró víz
1 evőkanál zsemlemorzsa
1 evőkanál baracklekvár
mazsola
1 csomag vaníliás cukor
kevés rum
1 mokkáskanál fahéj
A tésztához a margarint elmorzsoljuk a liszttel, beleszórjuk az instant élesztőt, majd hozzátesszük a többi hozzávalót, jól kidolgozzuk. (Ha szükséges, kevés tejet is adhatunk még hozzá, lényeg, hogy ne lágy, inkább keményebb állagú tésztát kapjunk.) Letakarva 1 órát kelesztjük konyhai hőmérsékleten.
A máktöltelékhez a forró tejbe beleöntünk 20 dkg porcukrot, majd a 40 dkg darált mákot, 1 evőkanál búzadarát, fél citrom reszelt héját, 1 evőkanál baracklekvárt, mazsolát, 1 reszelt almát, 1 mokkáskanál fahéjat, 1 csomag vaníliás cukrot. Összekeverjük.
A diótöltelékhez a forró vízbe beleöntünk 20 dkg porcukrot, majd a 40 dkg darált diót, 1 evőkanál zsemlemorzsát, fél citrom reszelt héját, 1 evőkanál baracklekvárt, mazsolát, 1 reszelt almát, 1 mokkáskanál fahéjat, 1 csomag vaníliás cukrot, kevés rumot. A töltelékeket hagyjuk kihűlni. Lehet játszani a hozzávaló száraz és nedves anyagokkal, lényeg, hogy ne túl lágy, de jól kenhető masszát kapjunk.
A tésztát 8 részre osztjuk, egyenként kinyújtva megkenjük a töltelékkel. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük őket (kb. 3 cm-nyi távolságra). Megkenjük felvert tojással először hosszanti irányban, majd 15 perc után keresztirányban, és újabb 15 perc után megint hosszanti irányban. Hurkapálcával jól megszurkáljuk (aljáig) hogy a gőz el tudjon párologni, és 200 fokos előremelegített sütőben 30 perc alatt készre sütjük.
Ha teljesen kihűlt, hűvös helyen letakarva tároljuk. Ünnep előtt több nappal előre is elkészíthető, sokáig eláll, sőt finomabb is.