Hozzávalók:
2,2 dkg élesztő
3,3 dl tej
7,5 dkg porcukor
50 dkg liszt
1/2 tk őrölt kardamom (nem nagyon lehet helyettesíteni, de ha mégis úgy döntesz, akkor fele fahéj fele szerecsendió)
1 db tojás
9 dkg vaj
A töltelékhez:
5 dkg vaj
10 dkg porcukor
1,5 ek őrölt fahéj
3 dkg édes kekszmorzsa
1 dl tejszín
A kenéshez:
2 db tojás
A mázhoz:
15 dkg sárgabaracklekvár
15 dkg cukor
loading...
Elkészítés:Morzsoljuk tálba az élesztőt, majd adjunk hozzá 1 dl langyos tejet, 1 ek porcukrot, és futtassuk fel a keveréket. Szitáljuk át a lisztet a kardamommal, és mikrohullámú sütőben melegítsük meg kissé. Nyomjunk a közepébe mélyedést, öntsük bele a felfuttatott élesztőt, adjuk hozzá a megmaradt porcukrot, a tojást, a puha vajat, valamint a megmaradt tejet. Dagasszuk 20 percig. Letakarva kelesszük a duplájára.
A töltelékhez keverjük össze a vajat, a porcukrot, a fahéjat és a kekszmorzsát. A tejszínt verjük habbá. A tésztát nyújtsuk 30 x 60 cm-es téglalappá, vonjuk be a tejszínhabbal, majd szórjuk meg a fahéjas keverékkel. Tekerjük fel a szélesebbik oldalától, majd osszuk 12 egyenlő részre. A közepét lapítsuk el kissé.
Kenjük meg mindet 1 db tojás és 1 db tojássárgája keverékével, és ismételten kelesszük meg. Végül süssük 180 fokra előmelegített sütőben 25–30 percig. A mázhoz forraljuk fel a lekvárt a cukorral közepes lángon, és még forrón kenjük át vele a kisült tekercseket.
Forrás: mindmegette.hu