Hozzávalók
a tésztához
28 dkg finomliszt
10 dkg vaj
7 dkg margarin
3 ek jéghideg víz
1 csipet só
a töltelékhez
700 g meggy
4 evőkanál liszt
1 tk fahéj
2 cs vaniliáscukor
2 evőkanál cukor
Tetejére
1 db tojás
1 evőkanál víz
Elkészítés
Tészta:
A lisztet a vajjal, a margarinnal és a sóval elmorzsoljuk.
Hozzáadjuk a hideg vizet, annyit, hogy a tészta összeálljon.
Két részre osztjuk, hűtőbe tesszük fél órára.
Töltelék:
A meggyet kimagozzuk, összekeverjük a cukorral, vaníliás cukorral és a liszttel. A meggy levet fog ereszteni, így nem kell hozzá külön folyadék.
A tészta egyik felével kibélelünk egy pite formát. Megkenjük a tésztát a felvert vizes tojás keverékével. Ez azért szükséges, mert így sütés közben nem ázik el a tészta a gyümölcstől.
Beletesszük a tölteléket. Apróra vágjuk a vajat, és rárakjuk elszórtan a töltelékre. A másik tésztalapot kinyújtjuk, csíkokra szeleteljük, és rácsokat teszünk a pitére.
A szélét a maradék tésztával körberakjuk, majd villával díszítjük.
Tetejére
Tetejét megkenjük a maradék vízzel elkevert felvert tojással. Barna cukorral meghintjük, hogy sütés után szép arany színű legyen.
Megsütjük.
Forrás:nosalty.hu