A tésztához
15 dkg margarin
10 dkg cukor
2 db tojás (közepes, "M"-es méretű)
15 dkg búzaliszt (BL55)
1 kávéskanál sütőpor
2.5 dl 2,8%-os tej
1 db citrom reszelt héja
5 dkg dió (darált)
1.5 dkg kakaópor - holland
A vaniliakrémhez
15 dkg mazsola
2.5 dl 2,8%-os tej
20 g pudingpor (vaníliás)
2 evőkanál cukor
3 dkg margarin
A sziruphoz
vanília eszencia
40 g kristálycukor
40 g vaníliás cukor
2 kávéskanál rumaroma
1 db citrom héja
A csokiöntethez
150 g étcsokoládé (45%-os)
90 g kristálycukor
víz
50 ml rum - barna
50 g margarin
A díszítéshez
300 ml habtejszín
Elkészítés
Készítsük el a vaníliakrémet. Egy bögrében keverjük ki csomómentesre a pudingport a cukorral, és egy kevés langyos tejjel. A maradék tejet kis lángon melegítsük fel, majd adjuk hozzá az elkevert pudingport.
Főzzük tovább, majd amikor sűrűsödni kezd, keverjük hozzá a vajas margarint, és adjuk hozzá a beáztatott, lecsepegtetett mazsolát.
Melegítsük elő a sütőt 180 C fokra.
Egy nagy tálban keverjük habosra a puha vajas margarint a cukorra, és a vanillincukorral, majd adjuk hozzá egyenként a tojásokat. Keverjük simára, majd adjuk hozzá a sütőporral, és sóval elkevert lisztet, és folyamatos keverés mellett - tejjel felöntve - alakítsuk homogén tésztává.
A tésztát ekkor felezzük el, az egyik feléhez keverjük hozzá a citromhéjat, és a darált dió felét, a tészta másik feléhez pedig szitáljuk hozzá a kakaóport, így nem lesz csomós, majd szintén keverjük el egyenletesen.
Illesszünk 12 papírkapszlit a muffin sütőbe, vagy használjunk szilikon muffin sütőformát. Egy kávéskanál segítségével kanalazzunk a formába egy kanál csokis tésztát, mellé egy kanál diósat, szórjuk meg dióval, kanalazzunk rá egy kanál vaníliakrémet, majd fedjük be ismét egy-egy kiskanál csokis, illetve diós tésztával. Vigyázzunk, hogy csak 3/4-ig töltsük a formát.
A maradék diót szórjuk a muffinok tetejére (kicsit tegyünk félre a végső díszítéshez), majd süssük őket készre az előmelegített sütőben, kb. 15-20 perc alatt. Mielőtt kivesszük, ellenőrizzük a tésztát tűpróbával.
Amíg sülnek a muffinok készítsük el a szirupot. A hozzávalókat pár perc alatt forraljuk sziruppá, majd tegyük félre lehűlni. A kész, lehűlt muffinok közepébe vájjunk egy kis lyukat, öntsünk bele egy kevés szirupot, majd hagyjuk állni, amíg elkészítjük a csokoládéöntetet.
A csokoládéöntethez az összetört csokoládét gőz fölött olvasszuk fel, hevítsük a vízzel, a cukorral, és a rummal forrásig, majd keverjük fényesre a vajas margarinnal, végül hűtsük le szoba hőmérsékletűre.
Tálaláskor locsoljuk a csokoládéöntet a muffinok tetejére, nyomjunk rá egy adag tejszínhabot, majd folyassunk vékony csokoládécsíkokat a tetejére.
Forrás:aprosef.hu