loading...
Legfrisseb receptek:

Csokoládés macaron







Hozzávalók
A korongokhoz
125 g porcukor
50 g mandulaliszt (darált mandula)
25 g kakaópor - holland
2 db tojásfehérje
75 g kristálycukor
A krémhez
120 g étcsokoládé (45-59%-os, olvasztott)
120 ml habtejszín (30-32%-os)
14 g vaj
1 teáskanál kávé (instant, por)




Elkészítés
Először a krémet ajánlatos megcsinálni, mert annak egy ideig hűlnie kell. A tejszínt felforraljuk, lehúzzuk a tűzről, majd beletesszük a keserű csokit, ami a meleg miatt belefog olvadni(közben kevergessük).
Utána mehet bele a vaj és a kávépor. Ezt betesszük a hűtőbe, és addig hűtjük míg egy elég kemény krémet nem kapunk. Közben elkészítjük a korongokat.
A porcukrot, a darált mandulát és a kakaóport simára összekeverjük. Az így kapott száraz, csokoládés port átszűrjük egy szűrő segítségével, hogy teljesen egyenletes legyen a por.

Ezután a két tojásfehérjét elkezdjük felverni, míg egy kicsit keményebb állagú nem lesz,(nem kell teljes keményedésig verni) ekkor beletesszük a kristálycukor felét,(30-35 g) majd folytatjuk a felverést. Egy kis idő után mehet bele a maradék kristálycukor és még verjük egy kicsit. Olyan állagúnak kell lennie, hogy mikor kivesszük a habverőt, a habverőről leeső fehérje rajta maradjon a többi fehérje tetején, ne folyjon el.

Ekkor hozzáadjuk a száraz, csokoládés por egy részét és egy szilikonos lapáttal simára elkeverjük. Annyi port kell hozzáadni, hogy a massza kicsit ragadósabb legyen, ne folyjon túlzottan, illetve megfelelően csokis legyen.
Ezt a masszát bele tesszük egy kinyomó zsákba, aminek 10 mm a kinyomó része. Sütőpapírra* apró korongokat nyomunk, egészen addig, amíg el nem fogy az összes massza.
A korongokat 20-30 percig pihentetjük, addig légkeveréssel 180 C-ra előmelegítjük a sütőt. A korongok akkor mennek a sütőbe, mikor enyhe hártyát érzünk a korongokon; ujjal finoman megérintjük és ha már nem ragad, akkor mehet a sütőbe. 10-15 percen keresztül sütjük. Nem baj, ha az alja még kicsit ragad, az majd megszárad.

Mindegyik korongnak párt keresünk, majd az egyik felének a közepébe nyomunk a krémből egy keveset. Végül ráhelyezzük a tetőt, úgy, hogy a krém kijöjjön a macaron oldaláig.
*Sütőpapír helyett használhatunk szilikon macaron sütőt, amit akár internetről, akár egyszerű boltból is beszerezhetünk. Így sokkal pontosabb, formásabb macaronokat kapunk.


Forrás:aprosef.hu