Hozzávalók:
A tésztához:
8 dkg vaj (puha)
8 db tojás
8 dkg finomliszt (finom)
8 dkg cukor
2 ek cukrozatlan kakaópor
A töltelékhez:
30 dkg meggybefőtt (magozott)
3.5 dl habtejszín (hideg)
A cukorsziruphoz
1 dl víz
1 csomag vaníliás cukor
2 ml rum (esetleg aroma)
A tetejére:
8 dkg csokoládé (reszelve)
loading...
Elkészítés:
Előmelegítjük a sütőt 160 fokra (légkeveréssel).
Szilikonos sütőpapírral kibélelünk egy őzgerinc formát.
A tojásfehérjéket a cukor felével kemény habbá verjük.
A lágy vajat a tojássárgákkal és a maradék cukorral kihabosítjuk.
A liszthez szitáljuk a kakaóport.
Óvatos mozdulatokkal a vajas tojáshoz keverjük a felvert tojásfehérjét, majd belekeverjük a kakós lisztet is.
A masszát őzgerinc formába öntjük, és kb. 35 perc alatt megsütjük. (Tűpróba!)
Langyosan kiemeljük a sütőpapír segítségével a formából, és hagyjuk kihűlni.
A cukorsziruphoz a vizet a vaníliás cukorral felforraljuk, ha langyosra hűlt, hozzáadjuk a rumaromát.
A kihűlt tésztát éles késsel, vízszintesen három lapra vágjuk.
A meggyet jól lecsöpögtetjük.
A hideg tejszínből kemény habot verünk.
Rétegezéskor a tészta alsó lapját meglocsoljuk pár kanál sziruppal, megkenjük vékonyan tejszínhabbal, és két sorban meggyet rendezünk rá. Lefedjük a középső tésztalappal, megöntözzük pár kanál sziruppal, megkenjük tejszínhabbal, egy sor meggyet rendezünk a közepére, lefedjük a tészta tetejével, és óvatosan meglocsoljuk a maradék sziruppal.
A meggyes-tejszínhabos alagutat kívülről bekenegetjük a maradék tejszínhabbal, pár szem meggyel díszítjük, és megszórjuk csokireszelékkel.
Legalább 3-4 órára hűtőbe tesszük